keskiviikko 22. maaliskuuta 2006

Frans Kafka: Rangaistussiirtolassa (kokoelmasta Kootut kertomukset)

Mitä oikeastaan on koneen käyttäjän moraali?

Jos mies käyttää kidustuskonetta, on helppo sanoa, että hän on vastuussa kidutuksesta, ja vaikka hän vain huoltaisi sitä, on tilanne vielä melko selkeä. Mutta entä jos pikkuteini toimii hissipoikana ja ajaa mafiosoja yläkertaan kiduttamaan velallisia, mikä on hänen vastuunsa? Tai jos IBM kehittää kortisto-ohjelmat juutalaisten hallintaa varten...

Niinkään ei nyt kiinnosta miettiä, onko kukakin vastuussa maailman pahuudesta ja kuinka heitä tulisi paheksua. Ennemminkin etsin näkemystä siitä, kuinka välillistä vastuuta tulisi pohtia. Mutta tuomita ei kannata.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyse on tiedosta, jos hissipoika tietäisi ketä kuljettaisi ja mitä tekemään, olisi hän moraalisesti vastuullinen.

Otso Kivekäs kirjoitti...

Tietämättömyys on liian helppo pakotie. Aina voi kääntää katseensa sivuun, ja ehkä jopa saada itsensä uskomaan siihen ettei tiennyt. Eiväthän monet sotien ajan Saksalaisetkaan "tienneet" natsien julmuuksista (kannattaa lukea Hannah Arendtin kirja Eichmann Jerusalemissa jos kiinnostaa miettiä aihetta laajemmin)

Miten itse koet olevasi vastuussa Saudi-arabian naisten sorrosta? Vai väitätkö ettet tiennyt miten öljykauppa länsimaille on mahdollistanut nykyisen uskonnollisen tyrannian?

Laissakin lähdetään siitä, että tietämättömyys ei ole puolustus, voisiko omassa moraalissaan tyytyä vähempään? Sitäpaitsi jos tietämättömyys on puolustus, kannattaa aina tietää mahdollisimman vähän, ja moiseen ohjaava moraali kuulostaa aika paskalta idealta